DE KUIP
De geschiedenis van de Kuip gaat lang terug, alhoewel de Kuip er, ook voor z'n renovatie, hypermodern uitziet, is de Kuip al meer dan 60 jaar oud. Tot de opening in 1937 speelde Feyenoord aan de Kromme Zandweg, maar dat bleek keer op keer te klein, er konden "maar' 12.000 mensen in en er moest dan ook vaak worden uigeweken naar het Kasteel. Volgens de verhalen gaat het dat oud voorzitter Leen van Zandvliet het idee voor het stadion s'nachts in een droom kreeg en op een blocknote schreef "stadion met twee hangende tribunes". Van Zandvliet wilde een stadion voor minimaal 60.000 toeschouwers, aanvankelijk was er veel scepsis, zou het wel kunnen, wat moest Feyenoord met zo'n stadion.
Van Zandvliet zette door en een aantal andere opties zoals een stadion voor 30.000 man of ergens anders dan op 'Zuid' gingen 'gelukkig' niet door en het stadion kwam in Zuid. Het werdt ontworpen door de zelfde mensen die de van Nelle fabriek hadden ontworpen, van der Vlugt en Brinkman. In aanloop naar de bouw werden er veel stadions bezocht. Men was vooral onder de indruk van het stadion van Arsenal, highbury. En van het Bassebal stadion van de New York Yankees, waar van der Vlugt een foto van had. Op 22 juli 1935 sloeg aanvoerder Puck van Heel de eerste paal en al op 23 juli 1936 was het stadion klaar, de kosten waren 1000.000 gulden. Het duurde nog ruim acht maanden voordat Feyenoord zijn eerste wedstrijd speelde in de kuip, dat kwam omdat er nog geen wegen naar de Kuip waren en de gemeente niet wilde betalen. Maar op 27 maart 1937 was eindelijk de openings wedstrijd. Na de gebruikelijke ceremonies verichte Burgemeester droogleever-fortuyn de eerste aftrap. Feyenoord verloeg het Belgische Beerschot met 5-2 en aanvaller Leen Vente scoorde het eerste doelpunt voor Feyenoord. Bij de opening waren 37.825 toeschouwers aanwezig.
RENOVATIE
Rond de jaren tachtig werdt het duidelijk dat de Kuip aan het verouderen was, er was achterstallig onderhoud en er was onvoldoende ruimte voor business facaliteiten. De vraag was: verbouwen of slopen en nieuwbouw. Gelukkig werdt er gekozen voor verbouwing, om sloop in de toekomst tegen te gaan is de Kuip in 1991 op de monument lijst van Rotterdam geplaatst. Onder de nieuwe stadion directeur Jos van der Vegt groeide het plan tot een grootscheepse renovatie, die kwam er in 1994. De architektenbureua's van den Broek en Bakema werden voerden de renovatie uit (als rechtsopvolgers van de oorspronkelijke architecten) samen met bouwbedrijf Mabon de renovatie koste 120.000.000 gulden. Na de bekerfinale Feyenoord - NEC (2-1) werdt de eerste paal geslagen. In de zomer werd hard doorgewerkt. Begin September waren de bezoekers van de Pink Floyd concerten de eersten die de nieuwe Kuip konden zien. Op 25 September kon dan eindelijk het Legioen de Kuip zien. Feyenoord verloor de eerste wedstrijd in de nieuwe Kuip met 2-0 van Willem II. De officiele heropening was op 16 September tijdens de interland Nederland - Tsjechie en werdt uitgevoerd door Prins Willem Alexander. De hele verbouwing had nog geen 6 maanden geduurd. Hoofd uitvoerder Ton Bouwman zei dan ook: "in Amsterdam lullen ze 6 jaar over een stadion en wij bouwen er hier eentje in 6 maanden" door de renovatie is de Kuip drastisch veranderd, de meest in het oog springende veranderingen zijn natuurlijk de overkapping en het maasgebouw, en de prachtigen blaauwe stoeltjes, maar gelukkig heeft de Kuip nog niks van zijn charme verloren. De facaliteiten aan de maaszijde zijn ook opvallend, er kwamen 40 business units en 1200 business seats. Achter de Maastribune verscheen het Maasgebouw, dat met loopbruggen aan de Kuip is verbonden. Hierin bevinden zich kantooren, zalencomplexen, brasserie "de cuyperij"en het home of history het museum van Feyenoord waar met middel van allerlei Audio visuele effecten en vitrines de lange geschiedenis van Feyenoord wordt tentoongesteld. De spelerstunnel is beschilderd met alle hoogtepunten van de Kuip en Feyenoord. Ook de kleedkamers en medische ruimte, perszaal en spelershome zijn geheel vernieuwd, de oude facaliteiten aan de andere kant van het stadion zijn intact gebleven en worden ook nog gebruikt. De hekken rond het veld zijn weg en er zijn nu grachten. De kuip heeft de finale van het EK 2000 georganiseert. Ook komt de Kuip in aanmerking voor Europa cup finales. De UEFA heeft de kuip aangemerkt als een 5 sterren stadion. De Kuip is een monument waar sterren hebben gepeeld als Puskas, Romario, Eusebio, Cruijff, Wilkes, en natuurlijk alle Feyenoord sterren als Moulijn, Kindvall, Jansen, van Hanegem en Kiprich.
FEITEN
Bouwkosten van het
stadion - 1,2 miljoen gulden
Bouwkosten renovatie - 120 miljoen gulden
Capaciteit in 1937 - 65.000 plaatsen
Capaciteit na de verbouwing - 52.200 plaatsen
Hoogste toeschouwersaantal - 65.427 Feyenoord-FC Twente 22-12-1968
Laagste toeschouwersaantal - 344 feyenoord 2-CVV 2 19-9-1937
Hoogste gemiddelde bezoekers per seizoen - 48.587 seizoen 1968-1969
Adres - Postbus 9649, 3007 AP Rotterdam
Telefoon algemeen - 010-4929444
website - http://www.dekuip.nl/
e-mail - info@dekuip.nl
PLATTEGROND